H αναξιοπιστία της κυβέρνησης το μεγαλύτερο εμπόδιο στη διαχείριση του προσφυγικού. Διακοματική Επιτροπή της Βουλής το αντίδοτο στα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής

Η ιδεολογική εμμονή της κυβέρνησης να μεταβάλει τα νησιά σε φυλακές, ασπίδα της Ευρώπης, κάνοντας όσο γίνεται πιο δύσκολη τη ζωή των μεταναστών, είναι η βασική αιτία των όσων συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στη Λέσβο. Και αυτό χωρίς να ενδιαφέρεται καθόλου που οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες του νησιού έχουν ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής τους.

Η αρνητική στάση της κυβέρνησης στο πάνδημο αίτημα της αποσυμφόρησης επιβεβαιώθηκε περίτρανα από την αρμόδια Επίτροπο που δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει κανένα αίτημα μετεγκατάστασης προσφύγων από τότε που έγινε κυβέρνηση η ΝΔ.

Μηδενική ήταν η αντίδραση της Κυβέρνησης στην έκκληση ΟΛΩΝ των παρατάξεων της Ευρωβουλής, εκτός των ευρωβουλευτών της  ΝΔ, ώστε να γίνουν μετεγκαταστάσεις ΑΜΕΣΑ.

Κύρια διαπίστωση από όλους τους φορείς είναι η αναξιοπιστία της κυβέρνησης. Αφού με αλλοπρόσαλλες κινήσεις αρχικά οδήγησε σε πενταπλασιασμό των προσφύγων και μεταναστών που παρέμεναν στα νησιά και ειδικά στη Λέσβο, στο ύψος των 25.000 ατόμων έναντι 5.500 που παρέλαβε τον Ιούλιο του 2019 από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο της για τη δημιουργία τεράστιων κλειστών δομών μετατρέποντας τα νησιά σε φυλακές.

Για να πετύχει το σχέδιο αυτό ο κ. Μηταράκης, μετά την αποτυχημένη αποστολή των ΜΑΤ τον περασμένο Φεβρουάριο, προσπαθεί με ψέματα και τεχνάσματα, συνεπικουρούμενος από τον βουλευτή Λέσβου Χ. Αθανασίου και ακροδεξιές δυνάμεις, να στρέψει τους μεν εναντίον των δε και κυρίως να κουράσει, να διχάσει και να φοβίσει τον τοπικό πληθυσμό. Στόχος να αποδεχτούν τις ιδεοληπτικές λύσεις των πλέον ακροδεξιών στοιχείων της κυβέρνησης της ΝΔ, ακόμη και τη εγκατάσταση των προσφύγων σε ξερονήσια. Λύσεις με τις οποίες διαφωνούν κάθετα φορείς και πολίτες που προτάσσουν ως άμεσο μέτρο την αποσυμφόρηση και τη δημιουργία μικρών δομών πραγματικών ΚΥΤ και όχι κατασκευή τεράστιων κλειστών δομών μακράς διάρκειας παραμονής, ακόμη και όσων έχουν άσυλο, όπως είναι η σημερινή πρακτική.  

Το σχέδιο των μεγάλων δομών-φυλακών είναι αντίθετο με όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και με τη βούληση των Ευρωπαίων, αφού ξεκάθαρα δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι η ΕΕ δεν συμφωνεί και δεν χρηματοδοτεί τέτοιες δομές.

Την αδιαλλαξία της κυβέρνησης ενισχύει η στάση των αυτοδιοικητικών αρχών που, αφού πρώτα σήκωσαν τη σημαία της επανάστασης για να χαϊδέψουν τα αυτιά των ψηφοφόρων τους, τώρα είτε σιωπούν είτε δηλώνουν δημόσια ότι συμφωνούν με τη κυβερνητική πολιτική.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, που έχει ως σταθερή στρατηγική της τη συμβολή στην επίλυση των κρίσιμων εθνικών προβλημάτων και όχι τη στείρα αντιπολίτευση, έχει προτείνει από τον περασμένο Οκτώβριο τη δημιουργία της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής που θα πρέπει να εστιάσει κυρίως στις παρακάτω θεματικές:

  • καταγραφή των απόψεων των τοπικών φορέων για την εξεύρεση τόσο άμεσης λύσης της κρίσης που προκλήθηκε στη Μόρια όσο και της μεσο-μακροπρόθεσμης διαχείρισης στο πλαίσιο μιας εθνικής πολιτικής μετανάστευσης,
  • ενίσχυση των σωμάτων ασφαλείας που επιχειρούν στα νησιά (λιμενικό, πυροσβεστική, αστυνομία) και την ανάγκη τήρησης των βασικών κανόνων ασφάλειας και υγιεινής,
  • ενίσχυση του συστήματος προληπτικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας δημόσιας υγείας (δομές υγείας και επόπτες υγείας) τόσο για τον τοπικό πληθυσμό όσο και για τους πρόσφυγες,
  • δημιουργία συντονιστικού οργάνου με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Υπουργείων Πολιτικής Προστασίας, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου με τη συμμετοχή εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης που θα διαχειρίζεται σε καθημερινή βάση τη κατάσταση που διαμορφώνεται,
  • ενίσχυση των υπηρεσιακών δομών της αυτοδιοίκησης των νησιών για να μπορέσουν να διαχειριστούν τη κρίση, αλλά και να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τόσο τους υφιστάμενους αναπορρόφητους πόρους (πχ. Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο Νησιών Β & Ν Αιγαίου, ΕΣΠΑ, ΠΔΕ), όσο και τους πόρους που θα έρθουν από το νέο ΕΣΠΑ, το νέο ΕΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης,
  • άμεση εκπόνηση σχεδίου επανεκκίνησης της τοπικής οικονομίας μέσα σε ένα γενικότερο σχέδιο αναπτυξιακής ανασυγκρότησης των νησιών, ανάγκη που προκύπτει και από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

 Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ καλεί τη Κυβέρνηση να αξιοποιήσει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που επέβαλε στη Λέσβο για να αντιμετωπίσει θετικά τα προβλήματα που προκύπτουν από τις μεταναστευτικές ροές και από τη λανθασμένη πολιτική διαχείρισης που ακολούθησε μέχρι τώρα, και όχι για να επιβάλει με τη βία της ιδεοληπτικής της στρατηγικής που είναι αντίθετη όχι μόνο με το διεθνές δίκαιο και την ευρωπαϊκή πρακτική, αλλά και τη βούληση των πολιτών των νησιών.

Σχετικά με Συμπαράταξη Πολιτών του Β. Αιγαίου

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Συμπαράταξη Πολιτών του Β. Αιγαίου →