ΟΥΤΕ ΦΥΛΑΚΕΣ, ΟΥΤΕ ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ, ΟΥΤΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ.

Όσα «δώρα» και να φέρει σήμερα, με τις ευλογίες τις ελληνικής κυβέρνησης, η κ. Γιόχανσον εμείς λέμε ότι είναι αδιαπραγμάτευτα η αναπτυξιακή πορεία των νησιών μας, η ανάγκη για διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού με βάση τις ανθρωπιστικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα των κατοίκων των νησιών μας να υπερασπιστούν τη ζωή , την προκοπή τους και τον τόπο τους από γκρίζες ζώνες.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ πιστή στις αρχές της που βασίζονται σε πέντε πυλώνες (αποσυμφόρηση, όχι νέες δομές, δομή σύντομης παραμονής, όχι μετατροπή του προσφυγικού από ανθρωπιστική υποχρέωση σε αναπτυξιακή επιλογή, σεβασμός δικαιωμάτων μονίμων κατοίκων και μεταναστών) πρότεινε και εντάχθηκαν στην τελευταία απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου οι παρακάτω θέσεις:

«Πιστεύουμε ότι τα νησιά μας θα αποτελέσουν τις γκρίζες ζώνες της Ελλάδας και της Ευρώπης αν δεν τηρηθούν οι παρακάτω όροι:

1.Καμία σχεδιαζόμενη δομή- φυλακή που υποθηκεύει τα νησιά μας και τους κατοίκους τους δεν γίνεται αποδεκτή στο Βόρειο Αιγαίο.

2.Μετεγκατάσταση τώρα όλων των προσφύγων- μεταναστών στους οποίους έχει χορηγηθεί άσυλο

3.Άμεση εξέταση των υποθέσεων ασύλου όλων των υπολοίπων που βρίσκονται στα νησιά, προκειμένου να μετεγκατασταθούν άμεσα και σύμφωνα με τον κανόνα του επιμερισμού σε όλη την Ευρώπη. Μέχρι τότε βελτίωση των συνθηκών ζωής προσφύγων και μεταναστών που ζουν στα νησιά μας.

4.Άρση του γεωγραφικού περιορισμού για τους εισερχόμενους

5.Να γίνει ξανά Ευρωτουρκικό το πρόβλημα της εισόδου και όχι Ελληνοτουρκικό όπως έχει μετατραπεί με ευθύνη της Κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια.»

Σχετικά με Συμπαράταξη Πολιτών του Β. Αιγαίου

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Συμπαράταξη Πολιτών του Β. Αιγαίου →