Ερώτηση προς Περιφερειάρχη για δηλώσεις του στην Ικαρία

Κύριε Περιφερειάρχη,

Σε πρόσφατη συνέντευξη σας σε ΜΜΕ της Ικαρίας δηλώσατε για εγκατάλειψη του νησιού από τους πολιτικούς και για έλλειψη αναπτυξιακών προτάσεων.

Προφανώς σας διαφεύγει ότι εσείς και η Περιφερειακή Αρχή της οποίας είστε επικεφαλής οφείλει να φροντίσει για την αντιστροφή αυτής της κατάστασης με βάση το αναπτυξιακό σας σχέδιο και γενικότερο πρόγραμμα που, όπως επαναλαμβάνετε συχνά, σας εξέλεξε ο λαός του Β.Αιγαίου. Να σας υπενθυμίσουμε ότι στην Οικονομική Επιτροπή έρχονται θέματα για ώριμα έργα που βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης. Και εσείς τα δύο χρόνια που πέρασαν δεν ωριμάσατε κανένα έργο, κανένα σχέδιο. Από ποιόν άραγε περιμένετε προτάσεις;

Την έλλειψη προτάσεων που να υπηρετούν ένα συνεκτικό αναπτυξιακό σχέδιο ξεφεύγοντας από τις κλασσικές υποδομές οδοποιίας, αλλά και την έλλειψη οράματος και σχεδίου που να βγάζει την ΠΒΑ και τα νησιά της από την τελευταία θέση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη σας επισημάναμε και στη πρόσφατη συζήτηση στο ΠΣ για το Πρόγραμμα Περιφερειακής Ανάπτυξης. Όχι μόνο δεν πήραμε απάντηση στη κριτική μας αυτή, αλλά το σχέδιο σας υπερψηφίστηκε και από τη παράταξη της κας Καλογήρου, επιβεβαιώνοντας ακόμη μια φορά ότι δεν υπάρχει πρόθεση για αλλαγή πορείας.

Σε ότι αφορά στη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχουμε καταθέσει δημόσια τη συνολική μας πρόταση για το σύνολο της ΠΒΑ και για την ανάπτυξη της Ικαρίας ειδικότερα με έμφαση στον «Θερμαλισμό και τον Τουρισμό Ευεξίας», ενώ είτε με ερωτήσεις είτε με επιστολές σας έχουμε καταθέσει μια σειρά από ειδικά προβλήματα που χρειάζονται παρέμβαση της Περιφέρειας. Αυτά αφορούν:

 • Την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών
 • Τον Ικαρο και την αξιοποίηση του ως brand name του νησιού
 • Το δίκτυο των μέσων μαζικής μεταφοράς πάνω στο νησί
 • Το θέμα της ανεξέλεγκτης βόσκησης
 • Το θέμα της έλλειψης σφαγείου
 • Το θέμα του Διοικητηρίου
 • Το θέμα του ΧΥΤΑ
 • Το θέμα της διαχείρισης υδάτων
 • Την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που συγκεκριμένα στην Ικαρία οδηγεί στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου σε Κέντρο Υγείας
 • Το θέμα των λιμανιών στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου λιμενικών υποδομών και χρήσεων σε επίπεδο περιφέρειας
 • Τα προβλήματα καθυστέρησης στην υλοποίηση των ενταγμένων στα προγράμματα της Περιφέρειας

Κε Περιφερειάρχη,

Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ σας έχουμε επισημάνει επανειλημμένα ότι η έλλειψη οράματος και συγκεκριμένου αναπτυξιακού σχεδίου αποτελεί την αιτία της αναπτυξιακής εγκατάλειψης των νησιών. Σε αντίθεση αφθονούν οι μεμονωμένες και ασύνδετες μεταξύ τους προτάσεις που μας έχουν φέρει στη σημερινή κατάσταση.

Σας καλούμε να πάρετε άμεσα τη πρωτοβουλία ώστε να οργανωθούν σε κάθε νησί ανοιχτές συναντήσεις εργασίας με αντικείμενο το σχέδιο ανάπτυξης του με βάση προτάσεις που θα έχουν κατατεθεί από τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις και τους φορείς με στόχο την επεξεργασία αναπτυξιακού σχεδίου ώστε η ΠΒΑ να καταθέσει ώριμες προτάσεις για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ, στο Ταμείο Ανάκαμψης, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, στο Leader και στα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Σχετικά με Συμπαράταξη Πολιτών του Β. Αιγαίου

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Συμπαράταξη Πολιτών του Β. Αιγαίου →