Μπάκας : “Η κυβέρνηση εγκαινιάζει φυλακές προσφύγων”

Σκληρή κριτική ασκούν οι Οικολόγοι Πράσινοι στην κυβέρνηση με αφορμή την δομή μεταναστών  της Σάμου που εγκαινιάστηκε. Ειδικότερα αναφέρουν: 

18 μήνες μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της Κυβέρνησης να επιβάλει με τα ΜΑΤ, σε Λέσβο και Χίο, τη δημιουργία των «υπερφυλακών»- Κλειστών Κέντρων Κράτησης, χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, σήμερα ο υπουργός κ Μηταράκης εγκαινιάζει τη δομή της Σάμου, μια δομή-φυλακή δυναμικότητας 3,000 ανθρώπων, που όλοι ξέρουμε ποια θα είναι η δυναμικότητα της εάν απαιτηθεί. Δεν ξεχνάμε ότι πριν κάποια χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ πάλι εγκαινίαζε τη δομή της Μόριας δυναμικότητας 650 ανθρώπων που έφτασε να «φιλοξενεί» 25,000 ψυχές κάτω από άθλιες και τραγικές συνθήκες.

Κόντρα στις τοπικές κοινωνίες και αντίθετα με τις αποφάσεις του Περιφερειακού και των Δημοτικών Συμβουλίων για τη προσωρινή παραμονή προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, η Κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία υπερδομών που θα εγκλωβίσουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε αυτά, εξάπτοντας την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, που βλέπουν ότι καλούνται να υποστηρίξουν μια αδιέξοδη πολιτική που καθιστά τα νησιά φυλακές ανθρώπινων ψυχών. Πολιτική που διαιωνίζει τα προβλήματα και προκαλεί την κοινωνία”.

Ο Μιχάλης Μπάκας, Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και Συντονιστής του Χαρτοφυλακίου Μετανάστευσης & Ασύλου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ δήλωσε, «Μια βδομάδα μετά την ωμή ομολογία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη σύνδεση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά με την παρουσία των MEGA δομών «φιλοξενίας» προσφύγων και μεταναστών ο κ Μηταράκης εγκαινιάζει μια μοντέρνα τεράστια φυλακή στη Σάμο. Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση σε αλλαγή πλεύσης, απεγκλωβίζοντας πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά, με τη δημιουργία μικρών ανοικτών κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης, χωρίς μόνιμη παραμονή στα νησιά αλλά με αναλογική κατανομή τους σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση στα νησιά θα εξετάζονται όλες οι αιτήσεις ασύλου, μια διαδικασία που όπως ξέρουμε μπορεί να κρατήσει για πολλούς μήνες ενώ στα νησιά θα κρατούνται όσοι δεν δικαιούνται άσυλο, για άγνωστο χρονικό διάστημα. Η κυβέρνηση της ΝΔ πυροδότησε αντιμεταναστευτικά σύνδρομα στην κοινωνία, αναγνωρίζοντας ως ασφαλή τρίτη χώρα την Τουρκία του Ερντογάν και τόσο καιρό πάλευε για επιστροφές αιτούντων ασύλου από το Αφγανιστάν στη χώρα τους με μοναδική στρατηγική την ανάσχεση των προσφυγικών ροών με κάθε τρόπο. Πώς θα στείλουν τώρα ανθρώπους πίσω στο Αφγανιστάν; Για πόσο χρόνο θα κρατήσουν φυλακισμένους αυτούς τους ανθρώπους στα νησιά; Θα γίνουν τα νησιά μας ανοικτές φυλακές προσφύγων; Κύριε Μηταράκη ζητάμε απαντήσεις!»

Σχετικά με Συμπαράταξη Πολιτών του Β. Αιγαίου

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Συμπαράταξη Πολιτών του Β. Αιγαίου →