Τοποθέτηση Μ.Νικολάρα για τον Προϋπολογισμό 2022 της ΠΒΑ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε απόψε για τον προυπολογισμό του 2022- έχασα κάποια κομμάτια της συζήτησης εξαιτίας κακής σύνδεσης και παρακαλώ για την κατανόηση συμμετέχω μέσω κινητού

 κατά πάγια τακτική μας μελετούμε ή προσπαθούμε τουλάχιστον  να μελετήσουμε τον προϋπολογισμό, με την αγωνία να προσφέρουμε στους πολίτες των νησιών μας, χωρίς δηλαδή στείρα αντιπολιτευτική ματιά, κάτι που εφαρμόζουμε σε κάθε τι που έρχεται για συζήτηση στο – με κουτσουρεμένες απ την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αρμοδιότητες- συλλογικό μας όργανο. Να δούμε δηλαδή πως μέσα απ τον προϋπολογισμό μπορούν να ικανοποιηθούν κάποιες ανάγκες των νησιών μας ή ότι κινούνται σε μια τέτοια κατεύθυνση. Ωστόσο μια   πολιτική εισήγηση που με τρόπο κατανοητό και στον πιο απλό πολίτη, θα περιέγραφε τα οικονομικά και την πρόταση για την κατανομή τους απουσιάζει ως συνήθως. Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη και αξιοποιήσιμη και για το συλλογικό μας όργανο στη σημερινή συζήτηση. Προφανώς ο προϋπολογισμός έχει συνταχθεί με βάση τις σχετικές εγκυκλίους . Ωστόσο όπως και τα προηγούμενα χρόνια απουσιάζει η φιλοσοφία , η οπτική, οι κατευθυντήριες γραμμές η πολιτική . Αυτό που έχουμε είναι 91 σελίδες με νούμερα , μόνο και μόνο για να μην μπορούν οι παρατάξεις να τοποθετηθούν επι της ουσίας και να μπορεί η διοίκηση της Περιφέρειας κατά τη διάρκεια του χρόνου να τα παίρνει από δω να τα πηγαίνει από κει και έτσι να καλύπτονται εντέλει και πραγματικές ανάγκες αλλά και αδιαφάνειες και λαϊκισμοί.

Προφανώς έχουμε μπροστά μας ένα φτωχό προϋπολογισμό και προφανώς είναι αποδεκτό απ όλους ότι απ τα μνημονιακά χρόνια η Αυτοδιοίκηση έχει δεχτεί μεγάλη επίθεση. Αποστερήθηκε ένα τεράστιο μέρος των πόρων της. Και είναι ανεπαρκείς οι κρατικοί πόροι για τις μεταφορές των μαθητών, για τις πραγματικές ανάγκες της δακοκτονίας και τον επανασχεδιασμό της, για τις ανάγκες επιμόρφωσης ,για την ανάδειξη και υποστήριξη των τοπικών μας προϊόντων, για τον σχεδιασμό  και την προβολή τουριστικού προϊόντος που θα βγάζει τα νησιά μας απ την αφάνεια, για την ανάδειξη του σύγχρονου πολιτιστικού προϊόντος και της ταυτότητας των νησιών μας, για τις ανάγκες στήριξης της υγείας , της εκπαίδευσης, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητας, της  Πολιτικής Προστασίας , της προστασίας του περιβάλλοντος, της ενεργειακής μετάβασης των υποδομών και τόσων άλλων.

Είναι ανεπαρκής όμως και η διεκδίκηση. Θα θέλαμε είπε η κ Αντιπεριφερειάρχης περισσότερους πόρους. Διεκδικήσατε?

Αγαπητοί συνάδελφοι, η κατάσταση αυτή σίγουρα δεν μπορεί να συνεχιστεί ιδιαίτερα τα δύσκολα χρόνια που διανύουμε. Της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία των νησιών μας. Η τοπική αυτοδιοίκηση – και ως ‘’εργοδότης’’ τελευταίας καταφυγής  σε περιόδους κρίσης όπως αυτή– πρέπει να διεκδικήσει δυναμικά την αύξηση των πόρων της , ανάλογα με τις αρμοδιότητες της,  ως το αναγκαίο οξυγόνο, για πραγματική Αυτοδιοίκηση. Κι ενώ ακούμε διαρκώς ότι λεφτά υπάρχουν, από ΠΔΕ, ΚΑΠ επενδύσεων ,ΕΣΠΑ, Ταμείο ανάκαμψης  και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, ρωτάμε ποια είναι η χρηματοδότηση της Περιφέρειας για την επόμενη 5ετία ποια είναι τα χρήματα για επενδύσεις που θα έχουμε διαθέσιμα κατ έτος? Ρωτάμε επίσης  Γιατί κατάπιατε αμάσητη τη χρηματοδότηση του νέου ΕΣΠΑ με 364 εκ τη στιγμή που απ την προηγούμενη Κυβέρνηση είχαν εξαγγελθεί 660 για το Βόρειο Αιγαίο? Γιατί κατάπιατε αμάσητη την απουσία  της Περιφερειακής αυτοδιοίκησης απ το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας? Γιατί δεν διαμαρτύρεστε για τη στάση πληρωμών του ΕΣΠΑ που τρέχει και που βάζει σε κίνδυνο έργα? Μήπως γιατί δεν θέλετε να γίνεστε δυσάρεστοι στον πολιτικό χώρο που σας στηρίζει ή προσδοκάτε τη στήριξη του ?Τι συζητάτε στην ΕΝΠΕ με τους ομοϊδεάτες σας Περιφερειάρχες?

Σήμερα είχαμε πάλι μια συζήτηση για αριθμούς. Σίγουρα μας προβληματίζουν  οι λειτουργικές δαπάνες, οι αμοιβές συμβούλων, αιρετών κλπ , για τα οποία δεν θα σταθούμε ιδιαίτερα γιατί αυτό που θεωρούμε πιο σημαντικό είναι η κριτική μας απέναντι σ ένα προϋπολογισμό χωρίς στρατηγική, χωρίς πολιτικό αποτύπωμα, χωρίς προσδιορισμό των αναγκών, χωρίς κάπου να απαντάει στην αναγκαία στήριξη των άνεργων, των υποαπασχολούμενων, των αγροτών που πλήττονται, των μικροεπιχειρηματιών, των πολιτών του Βόρειου Αιγαίου.

Θα θέλαμε να είχαμε ακούσει τις τοποθετήσεις των Αντιπεριφερειαρχών που χειρίζονται κονδύλια για πολιτικές (πχ. τουρισμός, Πολιτισμός, αθλητισμός, Αγροτική Ανάπτυξη). Θα θέλαμε και το Τεχνικό πρόγραμμα που οφείλατε να φέρετε σήμερα αφού ψηφίζουμε και τα κονδύλια που το αφορούν

Αντί γι αυτά αριθμοί για δαπάνες που σε πολλές περιπτώσεις εξυπηρετούν δράσεις βιτρίνας και πελατειακές σχέσεις για ψηφοθηρικούς σκοπούς. Ένα φαινόμενο που θα το βλέπουμε να εντείνεται και είμαστε βέβαιοι ότι θα εκτροχιαστεί όσο πλησιάζουμε στο 2023 λόγω εκλογών.

Μπορεί όλα αυτά να τα χαρακτηρίζει φιλολογικά η κ Αντιπεριφερειάρχης, όμως, για τη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ το ερώτημα είναι πως θα μπορέσει η φτωχή Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις και στις ανάγκες των πολιτών της ?? Ερώτημα στο οποίο δεν δίνει καμία απάντηση ο προτεινόμενος Προϋπολογισμός, γι αυτό τον καταψηφίζουμε.

Σχετικά με Συμπαράταξη Πολιτών του Β. Αιγαίου

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Συμπαράταξη Πολιτών του Β. Αιγαίου →