ο Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε το 2023 ως λογοτεχνικό έτος Άλκης Ζέη με αφορμή την συμπλήρωση εκατό χρόνων από την γέννησή της.
Η Άλκη Ζέη θα τιμηθεί επίσης και στη Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολώνια (6-9 Μαρτίου 2023) όπου η Ελλάδα συμμετέχει ως τιμώμενη αγορά.
Η μεγάλη αυτή και διεθνώς γνωστή διηγηματογράφοςέλκει την καταγωγή από την Σάμο,έζησε τα παιδικά της χρόνια στο Βαθύ και το νησί μας αποτελεί τον φυσικό χώρο αναφοράς και δράσης πολλών από τα λογοτεχνήματά της.
Ως γνωστόν ,ο παππούς της Γεώργιος Σωτηρίου κατάγονταν από τον Μαραθόκαμπο – το αρχικό τους επώνυμο ήταν Διαμαντίδης-διετέλεσε Διευθυντής της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης και μετά την Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκε στον Λιμένα Βαθέος όπου εργάστηκε ως καθηγητής των Αρχαίων Ελληνικών στο αυτόθι Πυθαγόρειο Γυμνάσιο .
Στην παραλιακή της Πρωτεύουσας σώζεται ανέπαφοτο αρχοντικό των Σωτηρίου – σήμερα οικία Εμμανουήλ και Κυραννιώς Κατσούλη- , στο Μαλαγάρι – το Λαμαγάρι όπως αναφέρεται στα αριστουργήματα της Ζέη- στέκεται αλλά δυστυχώς σε πλήρη εγκατάλειψη ο περιώνυμος Πύργος και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου στην κωμόπολη των Μυτιληνιών φιλοξενείται το Καπλάνι της Βιτρίνας.
Έχουμε Χρέος να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για να αναδείξουμε το νησί μας ως διαχρονική τροφό και κοιτίδα των Γραμμάτων και των Τεχνών .
Είναι πρέπον να καθιερώσουμε στην μνήμη της Άλκης Ζέη ετήσιο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Παιδικού Διηγήματος στους χώρους του Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου Σάμου , να συνδυάσουμε ανάλογες δράσεις Πολιτισμού στα χωριά και στις πόλεις του νησιού μας και ειδικά δρώμενα στους χώρους που διαδραματίστηκαν πολλά από όσα περιγράφονται στα διηγήματά της. Ας το τολμήσουμε.
*Ο Μανώλης Κάρλας είναι περιφερειακός Σύμβουλος της «Συμπαράταξης Πολιτών» και πρώην Νομάρχης Σάμου