Το όραμά μας

Να μιλήσουμε επί της ουσίας

​Έχουν συμπληρωθεί 10 χρόνια μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης, που συνοδεύτηκε από την μεταναστευτική αλλά και τη πανδημία που έφερε ένα νέο κύμα οικονομικής και κοινωνικής αβεβαιότητας για το αύριο. Οι κρίσεις ήρθαν και επιδείνωσαν τα διαρθρωτικά προβλήματα των νησιών μας που έχουν ως αποτέλεσμα την οικονομική συρρίκνωση και ως συνέπεια τη δημογραφική γήρανση. H πολυαναμενόμενη ανοιχτή συζήτηση με τους πολίτες των νησιών για τη διερεύνηση των αιτίων και κυρίως για τη διερεύνηση λύσεων στα προβλήματα που τους απασχολούν δεν έχει γίνει ακόμη. Πόσο μάλλον ο σχεδιασμός για την υπέρβαση τους. H αντιμετώπισή τους παραπέμπεται σε κάποιους άλλους, συνήθως στη κεντρική κυβέρνηση. Μια στάση που απεμπολεί όχι απλά τις υπάρχουσες αρμοδιότητες και δυνατότητες αλλά και αυτή καθ’ αυτή την έννοια της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Το πολιτικό μας όραμα

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ απευθύνεται στους κατοίκους των νησιών του Β. Αιγαίου και τους παρακινεί να έρθουν να συμπορευθούν μαζί μας ώστε να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον πάνω σε 3 πυλώνες:

  • ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ για δημοκρατική διακυβέρνηση με διαφάνεια,  συνεργασίες, συμμετοχή των πολιτών και κοινωνικό έλεγχο. Σε αντίθεση με τις «κλειστές πόρτες» και την αδιαφάνεια, που γεννούν τη διαπλοκή.
  • ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ με φροντίδα για το περιβάλλον και τις ανάγκες των κατοίκων των νησιών. Σε αντίθεση με την μέχρι τώρα πορεία δίχως όραμα, ιεράρχηση και προγραμματισμό, τις «απευθείας αναθέσεις», τα «κατά παραγγελία έργα», τις ανάγκες «των ημέτερων», την αδιαφορία και τη κατασπατάληση των οικονομικών, των ανθρώπινων και των φυσικών πόρων.
  • ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ που υφίστανται τις συνέπειες των πολλαπλών κρίσεων, που πέρασε και περνά η χώρα και ειδικά η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Χωρίς αποκλεισμούς και διαχωρισμούς με φροντίδα στην αξιοπρέπεια των πολιτών. Σε αντίθεση με την «φιλανθρωπία» των ισχυρών και  τον «φόβο του άλλου».

​Μια διαφορετική πολιτική πορεία είναι επιτακτική ανάγκη. Μακριά από όσους ορατά ή αόρατα διαχειρίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια την τύχη μας. Η πορεία για το αύριο, έπρεπε να έχει ξεκινήσει από χτες. Το Βόρειο Αιγαίο έχει ανάγκη να απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις που μέχρι τώρα έχουν ως διέξοδο τη μετανάστευση ή την ιδιώτευση.