Οι περιοχές Natura στα νησιά μας, ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια

 

Οι περιοχές Natura στα νησιά μας, ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια

Κατά κανόνα στις περισσότερες περιοχές NATURA  ανά την Ενωμένη  Ευρώπη  γίνονται έργα προστασίας , διάσωσης , αξιοποίησης και ανάδειξής τους.  (Η  σχετική νομοθεσία είναι στην διάθεση όλων).

Τα έργα αυτά , κατά τεκμήριο,  επιστημονικά αποδεκτά  και Κοινωνικά απαραίτητα, προβλέπονται και διέπονται  από την επίσημη  νομολογία Διεθνών Επιστημονικών Οργανισμών αλλά  και από  την  Ευρωπαϊκή και τις καθ’ έκαστα  Εθνικές  Νομοθεσίες και έχουν επίκεντρο τον Άνθρωπο και τις ανάγκες του  καθώς  στοχεύουν  στην διασφάλιση εν γένει  της βιοποικιλότητας  και της επιτόπιας πανίδας και χλωρίδας  παράλληλα με την ανάπτυξη  ήπιων  ενεργειών  και  δράσεων  σεβαστικής αξιοποίησης των φυσικών πόρων  όπως  είναι οι   παραδοσιακές και βιολογικές καλλιέργειες και οι βασικές υποδομές τους  , η  φροντίδα και ξύλευση  του δάσους  και  διάφορες άλλες μορφές εναλλακτικών  πρωτοβουλιών ,ιδιαίτατα φιλικών προς το Περιβάλλον.

 Θεμελιώδης  προϋπόθεση όλων  αυτών  των σωστικών έργων  και  των ήπιων δράσεων είναι η εκπόνηση των  απαραίτητων  περιβαλλοντικών μελετών , η εξασφάλιση των  αντίστοιχων  νομικών  και τεχνικών   αδειοδοτήσεων   καθώς  και ο διαρκής έλεγχος της εφαρμογής τους  προς αποφυγή  κατασπατάλησης ή και καταστροφής  πολύτιμων φυσικών πόρων.

Στο νησί της Σάμου υπάρχουν  περιοχές που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο  NATURA  2.000 που, δυστυχώς, κανένας  σχεδιασμός  προστασίας τους  δεν υπάρχει  παρ’ ότι οι  σχετικές ενέργειες και τα  ανάλογα έργα επιτρέπονται από τις υφιστάμενες Διεθνείς  και  Ευρωπαϊκές  Οδηγίες και τους Εθνικούς μας Νόμους .

Είναι περιοχές όπως μεγάλα τμήματα  του όρους Άμπελος (Καρβούνης) και ολόκληρο σχεδόν το όρος Κέρκης με κεντρικό πυρήνα απόλυτης προστασίας τα περιώνυμα  Σεϊτάνια  που το Κράτος  τις προβάλλει υποκριτικά  ως άβατα αλλά δεν τις προστατεύει μέχρι να γίνουν παρανάλωμα του πυρός και στην συνέχεια περαιτέρω  βορά στα μεγάλα και μικρά ιδιωτικά συμφέροντα.

Στις εποχές της φοβερής Κλιματικής Kρίσης  που , βέβαια ,  δεν ήρθε από  μόνη της  στις μέρες μας ,  το φυσικό και δομημένο Περιβάλλον του τόπου μας χρειάζεται την  επείγουσα φροντίδα και την συνδρομή μας όπως ο Άνθρωπος που βρίσκεται σε άμεσο  κίνδυνο και ζητά απεγνωσμένα την βοήθειά μας.

Η Κοινωνία των Πολιτών έχουμε Χρέος να ανταποκριθούμε πανοικεί σ ‘ αυτό το κάλεσμα Ζωής   και να αντισταθούμε μαζικά και ενωτικά στον όλεθρο των πολιτικών που απεργάζονται την καταστροφή της Γης,  στο Όνομα του Κέρδους.

Δεν υπάρχει πλέον Καιρός για επιφυλάξεις , σκεπτικισμούς και  αδράνεια.

Η πρόσφατη βιβλική καταστροφή στο προστατευόμενο Δάσος της Δαδιάς στον ακριτικό Έβρο μας δείχνει το δρόμο.

*Ο Μανώλης Κάρλας είναι περιφερειακός σύμβουλος της «Συμπαράταξης Πολιτών Βορείου Αιγαίου και πρώην Νομάρχης Σάμου

Σχετικά με Συμπαράταξη Πολιτών του Β. Αιγαίου

Δείτε όλα τα άρθρα του/της Συμπαράταξη Πολιτών του Β. Αιγαίου →